joi, 24 aprilie 2014

O familie aparte - învăţături

Sursă poză
Cândva, într-un tărâm numit ByAlya, trăia o familie de bijuterii tare frumoasă: ea, mama, era un colier de o frumuseţe rar întâlnită! O chema Anastasia. Era veselă, colorată, mereu în pas cu moda. Avea un suflet bun şi aducea optimismul pretutindeni! Era miloasă şi îşi iubea nespus de mult soţul şi copiii. 
Era gata oricând să dea o mână de ajutor şi obişnuia să ofere mâncare şi haine, bijuteriilor ce trăiau pe stradă. 
Era iubită de către toţi cei care o cunoşteau. I se spunea că este mereu cu zâmbetul pe buze, că este o prezenţă plăcută. Toate bijuteriile o strigau "înger păzitor" şi îşi doreau să stea, cât mai mult timp, alături de ea. Avea prieteni foarte mulţi şi...admiratori şi mai mulţi!

Sursă poză
El, tatăl,era un inel foarte sigur pe el. Îl chema Red Heart. Dacă îşi dorea să obţină ceva, întotdeauna reuşea! Era mândru şi nu permitea nimănui să îi calce pe orgoliu. 
Cu toate astea, atunci când soţia sau copiii lui îi spuneau ceva sau îl rugau să facă ceva, el uita de orgoliu, şi devenea o altă bijuterie: inima i se mărea, se înroşea şi, doar lor, le arăta o iubire enormă şi necondiţionată.
Bijuteriile vecine spuneau despre el că se poartă atât de rece cu ceilalţi, ca să păstreze cât mai multă iubire şi afecţiune pentru familia lui. 
Ca printr-o minune, inima - semnul lui din naştere - se mărea ori de câte ori era împreună cu bijuteriile dragi lui!

Sursă poză
Cei doi soţi aveau două bijuterii - copii, gemeni. Copiii erau doi cercei ce semănau ca două picături de apă! Erau cuminţi şi tare deştepţi! Nimeni nu credea că sunt băiat şi fată! Pe băiat îl chema Green, iar pe fată o chema Jessica
Bijuteriile - copii se iubeau foarte mult şi, deşi aveau 10 ani, nu se certau niciodată. Mama lor, Anastasia, îi învăţase că, în tărâmul ByAlya, există bijuterii - copii care nici nu visează să aibă ceea ce au ei doi. I-a mai învăţat că trebuie să aibă grijă de jucăriile lor şi că trebuie să le dăruiască, după ce se joacă destul timp cu ele, şi bijuteriilor - copii ce trăiesc în stradă. "Dragii mei, nu este vina nimănui că este sărac şi că este nevoit să trăiască din mila celorlalţi. Voi să nu râdeţi de aceste bijuterii, ci să le vorbiţi frumos, să le cumpăraţi hrană, apă şi haine, să le daţi lucrurile voastre vechi, să le dăruiţi zâmbete, speranţă şi prietenie! Să iubiţi animalele-bijuterii. Aşa cum, în casă, avem animale-bijuterii luate de pe stradă, aşa, când veţi ajunge la casa voastră, să vă îngrjiţi şi voi de animalele străzii. Să nu le lăsaţi acolo, ci să le luaţi pe lângă voi!"
Tatăl lor îi învăţase că trebuie să se poarte exemplar cu bijuteriile la care ţin cel mai mult şi că trebuie să fie mândrii de ei însişi. I-a mai învăţat că nu trebuie să plece urechea la vorbele urâte, pentru că bijuteriile ce le vorbesc urât spun aceste cuvinte doar pentru că sunt geloase. "Bijuteriile care nu pot fi în faţa voastră, care nu se pot ridica la nivelul vostru, dragii mei, întotdeauna vor încerca să vă coboare pe voi la nivelul lor! Sau vă vor spune cuvinte ce vă vor face să vă pierdeţi încrederea şi respectul în voi. Să nu ascultaţi, dragilor, astfel de cuvinte!", le spunea, mereu, tatăl.

Copiii au crescut, astfel, într-o familie de bijuterii ce i-a învăţat principii morale solide. Le-a creat un mediu plin de iubire, fericire, prietenie, afecţiune. I-a învăţat să ajute bijuteriile mai puţin norocoase decât ei, să nu râdă de alţii, să aducă frumosul peste tot, să facă o faptă bună în fiecare zi.
Ei au fost singurii copii din tărâmul ByAlya care au avut, într-adevăr, o viaţă trăită frumos, o viaţă construită pe principii solide. Şi-au făcut familii frumoase şi, la rândul lor, şi-au crescut copiii aşa cum au fost şi ei crescuţi.

Dragele mele şi dragii mei, vă învit acum, după ce aţi citit povestioara mea, să vă gândiţi cum ar trebui, de fapt, să ne creştem copiii. Un start frumos, cu o copilărie frumoasă, va ajuta copilul să devină un adult responsabil, răbdător, gata oricând să ajute, să aline şi nu să destrame!
Fetiţele de azi sunt doamnele de mâine sau femei ce trec prin viaţă, urmând greşeală după greşeală, iar baieţii de azi sunt domnii sau vagabonzii de mâine! Doar voi, părinţii lor, alegeţi ce vor deveni copiii voştri!

Vă invit să fiţi asemeni familiei de bijuterii din tărâmul ByAlya!

Sursă poză

© Adelina Anca F.            
© Poveşti

2 comentarii:

Unknown spunea...

Imi place cum ai personificat si idealizat societatea in care traim.
Intradevar ai descris o familie aristocratica ce a primit o educatie aleasa inca din copilarie. Aceeasi educatie care ar trebui sa o oferim si copiilor nostri pentru a indrazni sa speram la o societate mai buna in care sa traim.
Acum depinde numai de noi daca ceea ce ai descris mai sus ramane doar o idealizare a societatii sau incet, incet punem umarul la treaba realizand aceasta idealizare.

Unknown spunea...

Pai trebuie sa punem umarul la treaba si sa avem grija de copii! Sa ii crestem frumos ca si ei, la randul lor, sa dea educatia frumoasa mai departe.